Zázvor – čo to je a aký má význam?
Mnohí sme dlho samotný zázvor ani nepoznali. Poznáte ho skôr pod pojmom ďumbier. Viete, aké vitamíny obsahuje a prečo je taký významný? Čítajte ďalej a dozviete sa omnoho viac.
Popis
Je to trváca bylina, ktorá sa pestuje pre dužinaté, hľuzovité hrubé odnože, ktoré bývajú až 10cm dlhé. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká so stopami citrónovej vône.
Pôvod
Pochádza z tropickej Ázie a svoje miesto si našiel nielen v medicíne, ale i v kuchyni. Je obľúbenou ingredienciou nielen v kuchyni východu, ale používajú ho aj krajiny západnej Európy. Práve sem ho priviezli Španieli a už v 9. storočí sa stal takou dôležitou súčasťou jedál, že ním plnili koreničky a používali ho v rovnakej miere ako čierne korenie.
Iné názvy
ďumbier, zingiber officinale (lat), ginger/ginger root (en), ingwer/ingber/imber (de), immerwurzel/ingwerwurzel (de)
Nutričné hodnoty
100g zázvoru obsahuje: 1.7g sacharidov, 1.82g bielkovín a 2g vlákniny.
Minerály: Draslík – 415mg Fosfor – 34mg Horčík – 43mg Mangán – 0.229mg Sodík – 13mg Vápnik – 16mg Zinok – 0.34mg Železo – 0.6mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.025mg Vitamín B2 – 0.034mg Vitamín B3 – 0.75mg Vitamín B5 – 0.203mg Vitamín B6 – 0.16mg Vitamín B9 – 11mg Vitamín C – 5mg vitamín E – 0.3mg |
Ďalšie účinné látky
Aromatickými zložkami ďumbieru sú silice a štipľavá látka gingerol, ktorá svojim účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú (aspirín). Obsahuje taktiež 2% éterických olejov.
Význam pre zdravie
Tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok a tým prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Znižuje riziko infarktu, aterosklerózy, tlmí bolesti hlavy. V Číne ho bylinkári predpisujú ako účinný liek na vykašliavanie pri prechladnutí a chrípke. Pokladajú ho za výborný stimulátor krvného obehu, pričom zahrieva telo. Výborne ho využijú osoby, ktoré sú meteosenzitívne (citlivé na zmeny počasia). Rovnako dokáže účinne tlmiť nauzeu (nevoľnosť) a žalúdočné kŕče, preto sa ďumbier úspešne radí medzi najlepšie lieky proti cestovnej nevoľnosti. Zázvor sa uplatní ako povzbudenie pri milostných hrách, pri diétach a liečbe všetkých silnejších nevoľností.
Zaujímavosť
V kuchyni sa používa do cukroviniek (napr. zázvorky, krupičná kaša), pridáva sa do kečupov, kompótov, do koreniacich zmesí (napr. karí), do ryže, do bielkovinových a zeleninových jedál. V niektorých oblastiach je obľúbený zázvorový čaj, pivo alebo víno. Kombinuje sa s citrónom, paprikou, feferónkami, cesnakom, chilli, kurkumou, škoricou, kardamónom, klinčekmi a chuťovo doplňuje sójovú omáčku. Plátky čerstvého zázvoru sa pre jeho arómu hodia do ovocných mís, zálievok a omáčok.
Skladovanie zázvoru
Zázvor možno uskladniť v chladničke aj 2-3 týždne, olúpať by ste ho mali tesne pred použitím. Ak ho chcete dlhšie skladovať, môžete ho neblanšírovaný zmraziť. Mletý zázvor uchovávajte v tmavých, dobre zatvárateľných zásobníkoch.
Tento príspevok pochádza zo stránky zelovoc.nazdravie.sk/